Menopozda Beslenme

Menopozda Beslenme

Menopoz olarak bilinen dönem kadınlarda doğurganlık yeteneğinin kaybolduğu 48-55 yaşlarının arası olan dönemdir. Beslenme durumu, aşırı alkol ve aşırı kahve tüketmek menopozu etkileyen faktörlerin başında gelmektedir. Menopoz döneminde organizmada hormonsal değişiklikler meydana gelmektedir. Adet görme ve üreme fonksiyonlarındaki bozukluklar nedeniyle östrojen salgısı düşerek önemli rahatsızlıklar çıkmaya başlamaktadır. Bunlardan başlıcaları;

Psikoendokrin Değişiklikler: Bunlar baş ağrısı, sinirlilik, uyku bozuklukları, depresyon, aşırı terleme, halsizlik ve yorgunluktur.

Ciltte Oluşan Değişiklikler: Deride gevşeme, incelme, transparan bir görünüm, damarların belirgin hale gelmesi, yaraların geç iyileşmesi ve morluklar oluşur.

Üregenital Sistemdeki Değişikler: Östrojen eksikliğinde vajen epiteli de incelir.Mikroorganizmaların üremesine uygun hale gelir.

Enerji Harcamasındaki Değişikler: Menopoz döneminde vücutta oluşan bazı değişiklikler (hormonal değişiklikler vb.) nedeniyle enerji harcamasında azalma oluşur. Bunların sonucunda şişmanlık gelişir.

Menopozda Beslenme

Vücut Kompozisyonundaki Değişiklikler: Vücut kompozisyonundaki değişmenin nedeni olarak; fiziksel aktivitenin azalması ve hormon düzeylerindeki azalma gösterilmektedir. Menopoz sonrası östrojen düzeyindeki azalma besin alımı, fiziksel aktivite seviyesi ve adipoz doku dağılımını etkileyebilmektedir.

Bütün bu sebeplerden menopoz döneminde osteoporozisten korunmak için beslenmeye dikkat edilmesi gerekir. Bu dönemde yapılması gerekenleri özetlersek;

  • Her yaş döneminde yeterli miktarda kalsiyum tüketilmelidir. Bunun için en uygun gıdalar süt ve süt ürünleridir.
  • Sütün dışında yeşil yapraklı bitkiler, baklagiller ve pekmez kalsiyum zengini gıdalardır.
  • Mineral içeriği yüksek sert sular (maden suları) içilmesi sağlık için daha uygundur.
  • D vitamini gereksinimi karşılanmalıdır. Güneş ışınlarından uygun şekilde ve düzenli olarak yararlanılmalıdır. Kış günlerinde öğle vakitleri, yaz aylarında ise kuşluk ve ikindi vakitlerinde güneşlenmek gerekir.
  • İçme ve kullanma sularının florid içeriğinin litrede 0.7-1.2 mg düzeyinde olması kemik ve diş sağlığı açısından önemlidir.
  • Aşırı posa tüketiminden sakınılmalıdır.
  • Aşırı protein tüketiminden kaçınılmalıdır. Çünkü yüksek proteinli diyet idrarla kalsiyum atımını arttırır ve osteoporozis için önemli bir risk faktörüdür.
  • Aşırı fosfor tüketiminden kaçınılmalıdır. Proteinli besinler genelde fosfordan da zengindir. Protein yeterli düzeyde alınırsa aşırı fosfor alımı da önlenir.
  • Yemeklere aşırı tuz eklemekten ve tuzlanmış besinleri aşırı tüketmekten sakınılmalıdır. Çünkü aşırı tuz, idrarla kalsiyum atımını arttırmaktadır.
  • Sigara içilmemelidir. Sigara kan kortizon düzeyini artırarak 25-hidroksi D vitamininin, Aktif şekli 1-25 dihidroksi D vitaminine dönüşümünü azaltır. Aynı şekilde kandaki C vitamini düzeyini ve serum östrojen düzeyini de düşürür.
  • Düzenli fiziksel aktivitede bulunulmalıdır. Fiziksel aktivite gençlikte kemik kütlesini arttırır, yaşlılıkta ise kemik kaybını önler. Her gün en az 30 dakika yürüyüş gereklidir.
  • Alkolden sakınılmalıdır. Alkol, kemik oluşum hücrelerini harap eder ve kalsiyum emilimini bozar.
  • Aşırı incelikten kaçınılmalıdır. Beden Kütle indeksi 25’in altına inmemelidir. Çünkü menopozdan sonra vücut, yağ dokusundaki östrojenden de yararlanmaktadır.
  • Özellikle alüminyum içeren antiasitlerden, kortizonlu ilaçlardan sakınılmalıdır.
  • Aşırı kafein tüketilmemelidir. Kafein içeren içeceklerin sık tüketiminden kaçınılmalıdır.

Menopoz döneminde oluşan rahatsızlıklara ilave olarak psikolojik etkenlerde eklenmektedir. Bu dönemde obezite, aşırı yağlanma gibi sorunlar zirveye çıkabilmektedir. Gerek obezite gerekse aşırı yağlanmaların hem önüne geçmek hem de kurtulmak için uzman diyetisyenler gözetiminde check up yapılarak tüm sağlık kontrolleri incelenmeli ardından su, yağ oranlarının ölçümü, boy kilo dengesi ve gün içi hareketlilik durumuna göre kişiye özel diyet programı çıkartılıp uygulanmalıdır.

Menopozda Beslenme ile ilgili detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.