Diyetlerin En Büyük Yalanları

Diyet endüstrisinde doğru beslenme söz konusu olduğunda sağlıksız kilo kaybıyla ilgili birçok yalan yer alıyor. Özellikle koroner kalp hastalığı ve diyabet gibi durumlarda beslenme ile ilgili söylenenler artıyor. Ne yazık ki bu durumda da onca yalan arkasına gizlenmiş olan sağlıklı gerçekleri bulmak zorlaşıyor.

Yanlış bilinenler

Diyet tek başına kilo kaybı ve bu kaybedilen kiloyu korumak için yeterlidir. Aktivite olmadan kilo kaybedebiliriz, ama bu durum genellikle geçicidir. Normal alışkanlıklarımıza geri döndüğümüzde kısa sürede kilo alırız. Bu nedenle diyet ve egzersizi birlikte yapmamız gerekir. Böylece kaybettiğimiz kiloları koruyabiliriz.

Sevdiğimiz tatlıları yememize asla izin verilmez. Tatlılarımızı sağlıklı hale getirmek için herhangi bir tarifi değiştirebiliriz. Bu değişimleri yapabilmek için birçok fikir vardır. Bir tam yumurta yerine yumurta akı kullanmak, tarifin şeker miktarını azaltmak yapılabileceğimiz basit değişikliklerdendir. Bazı tatlıları değiştirmek diğerlerine göre daha kolaydır.

En sevdiğimiz tatlı çay saatlerinin vazgeçilmezi kurabiyeler ise mesela onu yerken yeniden düşünmek zorunda kalabiliriz. Çünkü bir kurabiye yaklaşık 100-150 kaloriye sahiptir. Onun yerine meyveler, kuruyemişler ve yulaf kullanarak hazırlanan tarifler, dondurulmuş meyveler tercih edebiliriz. Böylece lezzetli, sağlıklı ve düşük kalorili bir değişim yapmış oluruz.

Öğün atlamak kilo vermeye yardımcı olur. Bu yanlış bir bilgidir. Çünkü vücudumuz eksik kalori alımına kötü tepki verir. Gün boyunca yemek yemeden durduğumuzda vücudumuz görevini yeterince yerine getiremez. Bu durumu tıpkı benzin olmadan arabayı sürmeye benzetebiliriz.

Ayrıca araştırmalar, insanların kilo vermeye yardımcı olacağını düşündükleri için öğünlerini atladıklarını ve sonrasında gerekenden daha fazla besin tükettiklerini gösteriyor.

Şuanda sağlığım hakkında endişelenmek için çok gencim. Ne yazık ki artık genç insanlar ileriki yaşlarda görülen hastalıkların tanısıyla geliyorlar. Bu yüzden hastalıkların önlenmesi için genç yaşlarda ideal kilonun korunması gerekiyor.

Yeterli miktarlarda meyve-sebze yiyerek ideal kiloda kalmak ve yeterli kalsiyum alarak kalp hastalığı, hipertansiyon, osteoporoz ve diğer obezite ile ilişkili durumların gelişmesini önlemek önemlidir.

Sağlıklı beslenme sıkıcı ve çok sınırlayıcıdır. Sağlıklı beslenmek sandığımız gibi sıkıcı değildir. Ayrıca yaptığımız diyetler yoksunluk anlamına gelmemeli ve lezzetli olmalıdır. Bu yüzden diyet yaparken lezzetli gıdalar seçme ve pişirme konusunda iyi olmamız gerekir. Bunun için biraz planlama ve pratik yapmak yeterlidir.

Birçok kültürde son derece sağlıklı ve heyecan verici gıdalar vardır. Örneğin tipik bir Akdeniz diyeti içerdiği farklı otlar, baharatlar ve taze tüm gıdalar sayesinde ilgi çekici bir beslenme şeklidir.

“Düşük yağlı”, “düşük karbonhidrat”, “düşük şeker” veya “serbest yağ’’ içeren diyetler iyidir. Bu yanlış bir bilgidir. Doğru besinleri seçebilmenin yolu etiketleri doğru yorumlamaktan geçiyor.

Bugün birçok sağlık uzmanı, obezite artışını 8o’lerde olan yağsız ürün çılgınlığına bağlıyor. Bunun sebebi insanların etiket üzerinde yer alan yağsız, düşük karbonhidratlı veya düşük şekerli ibaresini kalorisiz olarak yorumlamalarıdır.

Ürünün bir porsiyonunda bulunan besin ögelerini anlamak için ürün etiketini iyice okumamız gerekiyor. Sonrasında günlük ihtiyacımız olan kalori miktarına göre ürünlerimizi seçebiliriz.

Meyve suyu içmek ile bir bütün meyve yemek aynıdır. Suyunun meyveden geldiği gerçeği dışında meyve ve meyve suyu arasında bir benzerlik yoktur. Meyve suyu sadece meyvedeki fruktoz adı verilen şekerin bardağa doldurulmuş halidir. En az 4-5 adet portakal bir küçük bardak meyve suyu yapar ve bu bir bardak meyve suyu saniyeler içerisinde fazladan kalori almamıza neden olur.

Sağlıklı gıdalar pahalıdır. Sağlıklı gıdalar daha pahalı olmak zorunda değildir. Bu ürünler bir alışveriş listesi kullandığımızda ve özel indirimleri takip ettiğimizde extra bir maliyet oluşturmazlar. Örneğin menüde somon olduğu halde somon bulamıyorsak onun yerine farklı bir protein kaynağı olan yağsız et tercih edebiliriz. Menümüzdeki besinlerin yerine neleri tercih edebileceğimizi öğrenerek bütçemize ve ihtiyaçlarımıza göre alışveriş yapabiliriz.

Sağlıklı gıdalar, aslında paketlenmiş veya işlenmiş gıdalardan daha az pahalıdır. Ayrıca sağlıksız beslenme sonucu doktorlara ve ilaçlara ödeyeceğimiz paralar sağlıklı beslenme için ödeyeceklerimizden daha fazladır.

Diyetlerimizde tuzun çoğu masada eklenendir. Tam aksine tüm paketlenmiş gıdalar yüksek miktarda tuz içerirler. Aynı şekilde fast food ve konserve ürünleri ile restoranlardaki yemeklerin tuz oranları çok yüksektir.

Gıda Standartları Ajansı tarafından max. 6 gram olarak belirlenen günlük tuz alımını aşmamak için gıdalardaki gizli tuz miktarına dikkat etmeliyiz. Bunun için etiket okuma alışkanlığı kazanmalıyız.